"Ум без граници"- ново издание на състезанието ни от близкото минало се проведен днес!

Вселената се осветява от слънцето, човек – от знанието. Силният ще победи един, знаещият – хиляда.

Поредното доказателство, че възможностите на ученика нямат граници получихме днес след състезанието на „Знаещите“ от 9те класове.

Отборите на 9а, 9б, 9в клас премериха силата на своята досетливост, съобразителност и знания в много оспорвано състезание. Всеки отбор даде всичко от себе си и на различните етапи от състезанието всеки един от отборите водеше в класацията. Последния кръг изведе отбора на Знаещите на 9а клас и те спечелиха състезанието. Разликата между трите отбора в крайното класиране е малка и това потвърждава нашите очаквания, че антимовци са умни и амбициозни ученици.

Отборът на 9в клас с профил „Музика“се класира на трето място : Белослава Иванова, Гергана Иванова, Никола Андонов, Майкъл Далиев, Яни Киряков, Иван Карагьозов, Преслав Едрев.

Втори в състезанието стана отборът на 9б клас с профил „Чужди езици“: Алев Велиева, Ивона Иванова , Геновева Трифонова, Габриела Найденова , Милко Матанов, Димитър Христов, Кристиян Стоянов

На първо място се класира отборът на 9а клас с профил „Технологичен- Предприемачество“ : Анджелина Динева, Виктория Драганова, Радина Димитрова Никол Калайджиева, Петя Пенева, Стефани Крондева, Яница Иванова

Изпълнението на всички задачи от отборите се оценяваше от жури в състав :Валя Радева – учител по биология и здравно образование и председател на журито, Валя Гърбачева- учител по информационни технологии, Бояна Филипова – начален учител и участник в първите издания на състезанието „Ум без граници“.Две от задачите бяха поставени от Доника Димитрова –учител по химия и ОС и Никола Атанасов-учител по изобразително изкуство. „Знащите“на 9 клас през 6те кръга на състезаните трабваше да се справят с редица предизвикателства- математически, логически, решаваха закодирани съобщения, търсиха извършител на престъпление, майсториха катапулт.

Форматът на състезанието е създаден през 1996 година и възстановено през 2023 г. от Наташа Джуркова по повод на 185 годишния юбилей на училището ни.През годините се е провеждало над 30 пъти за отборите на знаещите от 3 до 12 клас.

Целта на състезанието е да представи един забавен и нетрадиционен начин за учене на различни области от знанието. През 2016 г. състезанието беше изнесено и в международен мащаб по един от проектите на училището ни по програма Еразъм+. Две издания на състезанието се провеждат с международни отбори „Знаещи“ в Португалия и Гърция.

В организацията на състезанието взеха участие: Никола Атанасов и посланиците на Европейския парламент: Михаела Кулева, Славена Кирова, Павел Стоев, Стефан Милев и Памела Ангелова.Благодарности на класните ръководители:Станимира Вълчева, Зорница Петкова и Марина Стефанова за съдействието при сформирането на отборите от 9 клас.

Музикален домакин на състезанието днес беше 9в клас- вокална фолклорна група:певици: Веселина Илиева, Никол Добрева, Пламена Брайкова, Алис Топова с ръководител Соня Владева. Валентина Тояганова и Антония Хърлева видяхме с изпълнение на пиано с ръководител Мариана Мъгева.