Представянето на книгата на г-жа Стоянка Коева за живота и делото на Теофано Попова

На 18.01.2024 г. от 18:00 ч. СУ „Екзарх Антим I“ стана домакин на едно изключително вълнуващо събитие – представянето на книгата на г-жа Стоянка Коева за живота и делото на Теофано Попова – забележителна учителка, общественичка и благотворителка от края на 19 век.
Многобройните гости на събитието имаха възможност да се запознаят с училищния музей „Антим“, където бяха посрещнати от прекрасните изпълнения на пиано и цигулка на Йоан Иванов, Антония Хърлева и Валентина Тояганова, ученици на Соня Ясенова и Мариана Мъгева.
Възпитаниците на Соня Владева от 10в клас с профил „Музика“ още в началото приковаха вниманието на гостите с професионалното си изпълнение на фолклорна песен.
Директорът на СУ „Екзарх Антим I“ г-жа Радиана Стефанова представи накратко 187-годишния принос на нашето училище към културната история на Казанлък, като и самата Теофано Попова е учителствала в Казанлък повече от 10 години в самия край на 19 век.
Всички присъстващи се докоснаха до изключителната личност на Теофано Попова благодарение на вълнуващия разказ на госпожа Стоянка Коева за живота и дейността на бележитата българка, описан в нейната книга, плод на 10-годишно проучване. Всеки си тръгна обогатен и с подарък - екземпляр от книгата с автограф на автора.
Събитието беше почетено от представители на организаторите от Община Казанлък – госпожа Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък, госпожа Сребра Касева, заместник кмет. Присъстваха и директорите на ОБ „Искра“ – Теодора Георгиева, на Историческия музей – Момчил Маринов, на Художествената галерия – Пламен Петров, представители на Музея на фотографията в Казанлък, на Методическото сдружение „Теофано Попова“ в Стара Загора, много учители и гости от Стара Загора, София, Пловдив и Карлово.