Европейска комедия

 

От септември 2010 стартира втория координаторски проект на СОУ " Екзарх Антим І" по програма Коменски- Европейска комедия

До юли 2012 год.ученици и учители от 5 държави- България, Англия, Кипър ,Италия и Унгария работиха заедно за опознаване на Европейското културно и езиково разнообразие. Досещате се , че комедията беше в центъра на това партньорство . На всяка от партньорски срещи представителите на 5-те страни представяха различни национални комедийни постановки. Естествено езикът на комедията в този проект беше английски.

Автор и координатор на проекта е Наташа Джуркова.

Всички продукти и резултати от проекта можете да видите тук:

Първата партньорска среща се проведе от 29 ноември до 03 декември 2010 г в гр.Ачера, Итлия.

Екипът на СОУ"Екзарх АнтимІ" се представи с обновената си пиеса "Отровната баница".Адаптация и постановка-Наташа Джуркова.Превод на английски-Джошуа Андрюс. В ролите-Мария Макова, Александра Топчиев, Десислава Димова и Борис Гъндев.Плакат- Салих Сали.Костюми-Габриела Тилева, Людмила Милославава, Мара Атанасова. Музика-Соня Ясенова

Театрално студио "Антим" в Италия

От 29 ноември до 4 декември групата ни беше в Италия за международната среща на партньорите по проекта- “Представяне на Европейското езиково и културно разнообразие чрез комедията”.
Първата ни спирка беше Рим , където се заредихме от атмосферата на "вечния град".Разбира се, посетихме Ватикана, а от купола на катедралата "Св.Петър" обгърнахме с поглед цялата прелест на града и започнахме своето пътешествие из него.Не подминахме Колизеумът - символът на величие и мощ, изкачихме Испанските стъпала и за завършек стигнахме до фонтанът ди Треви.В него всеки хвърли монета, за да може отново да се върне в този необикновен град. Вечерта потеглихме към град Ачера, за да се срещнем с приемните ни семейства.Тяхната приветливост и гостоприемство ни предразположиха и ние се почувствахме у дома.В следващите дни разглеждахме забележителностите на Ачера, древния Помпей, красивия замък Реджия ди касерта и Неапол.

Последният ден от срещата, учениците от всички страни представиха своите комедийни постановки и така чрез смеха и театъра се докоснахме до различните култури на партньорите ни.Учениците от театрално студио "Антим" представиха страната ни с пиесата "Отровната баница",чийто сюжет беше вдъхновен от българския фолклор. Образите като Хитър Петър,стария поп и попадия допаднаха много на итернационалната публика,която ги прие с ведър смях и овации.Естествено всички пиеси се играха на английски език. Участниците от Кипър също заложиха на фолклора и ни заплениха с различната си култура . Унгарците изпълниха постановка, която иронизираше образа на жената и предизвика радостни възгласи от публиката. Учениците от Великобритания плениха публиката със своя мюзикъл Кентърбърийски разкази, а италианските ни партньори представиха свой филм за традиционния им образ Пунчинела и любовта. Всички участници в проекта споделихме еднакви чувства - сладкото напрежение на актьора и любопитството на зрителя.Чувството да си на сцена и да се стараеш да даваш най-доброто от теб, само за да чуеш аплаузите и радостните възгласи на публиката е незаминимо.Цялото вълнение,завладяаващата тръпка,малкото притеснение изчезват в мига,в който чуеш овациите.И тогава усещаш как еуфорията завладява цялото ти същество,удовлетворението блика и си способен отново да минеш целия този път.Едва ли има нещо по-добро от това да видиш признателността на останалите и техните усмивки.
Общото усещане на сцената ни сближи още повече с всички участници.Всеки осъзна колко важно е да умееш да боравиш с чужд език.Това,че споделяхме едни и същи чувства,че възрастта ни беше една и съща, ни тласна към дълги диалози.В опознаването си едни други,осъзнахме,че различията по между ни са незначителни.Не беше трудно да се намерят общи теми за общуване и атмосферата,коята създадохме беше непринудена и приятелска.
В последната ни вечер се състоя прощалната среща,на която всеки се сбогува със скъп приятел.Всички се чувствахме като стари познайници,с общи радости и тревоги.Усетихме как за няколко дена всеки израстна и се обогати.Но най-скъпото беше и си остава всичките приятелства,които роди този обмен.

На сутринта групата ни потегли към Венеция, кудето успяхме да минем през множество тесни улички,да се омаем от прекрасната архитектура, да посетим множество забележителности и накрая уморени да завършим вечерта с италианска пица.
Престоят ни в Италия беше изживяване, което никой не би забравил.Всичко, което видяхме се закотви дълбоко в съзнанието като нещо приказно и всеки си пожела поне още веднъж да изживее това вълшебство.Топлите чувства и всеотдайност на италианските приемни семейства, ни трогна и ние се чувствамехме в напълно позната атмосфера.
Проекти като този са подготовка и изпитание на духа.В сблъсъка на многообразието,успяваш да намериш себе си и да видиш,че всичко има общо начало.Осъзнаваш какво богатсво е да боравиш ловко с чужд език и да се чувсваш безграничен. Освен,че успяхме да видим и научим много,ние съзадохме скъпи спомени с много хора.Създадохме приятелства,които дълго ще съществуват. Лесно преодоляхме бариерите и се почувствахме като част от нещо голямо, като част от европейското семейство.И няма нищо по-хубаво, когато всичко това е съпроводено с усмивката на комедията...
 

 

ВТОРА СРЕЩА

Вечер на Европейската комедия в СОУ”Екзарх Антим І”

От 16 до 20 март 2011 г. СОУ ”Екзарх Антим І” посрещна партньорите си от

Англия, Кипър,Унгария и Италия по проект Коменски -”Представяне на Европейското културно и езиково разнообразие чрез комедията”.

Гостите-/37 общо на брой/- пристигнаха на 16-ти и бяха настанени в български семейства.Докато чакахме гостите всеки от нас се притесняваше от първите минути на срещата.Как ще се възприемем един друг , как ще свикнем един с друг, дали ще се чувстват добре в Казанлък.Задавахме си хиляди въпроси.Но още щом слязоха от автобуса притесненията изчезнаха.Всички бяхме толкова щастливи че се виждаме- с някои отново след срещата в Италия , а с други за първи път, но нагласата да срещнеш приятели стопи неудобството и бързо, бързо ни сближи.

Дните от 17 до 20 минаха на един дъх.Заедно изкачихме 700-те стъпала до Храм паметника Шипка.Научихме по една песен от всички страни- партньори по проекта и записахме в звукозаписното студио на СОУ”Екзарх Антим І”

CD албум с 5 забавни песни изпяти на пет езика от всички участници в срещата.Представихме на гостите българската традиция за мартеницата и всички гости си направиха мартеници, с наша помощ разбира се.Омаяхме се от красивите места на Казанлък и Пловдив.

Но най-вълнуващият момент от срещата беше "Вечерта на Европейската комедия".

В концертната зала на нашето училище всяка държава представи своя национална комедия изиграна на английски език.Беше истинско удоволствие и голям смях.Ние представихме “Женско царство” по Ст.Л. Костов. Адаптация- Наташа Джуркова.Превод на английски език- Мария Мачкова- 11г и Биляна Янева-учител по английски език..Какво ще се случи , ако един ден жените започнат да управляват света , а мъжете вършат женската работа?Едно е сигурно -ше настане голям смях.Това се опитахме да покажем ние – Борис Гъндев,Петър Софев,Салих Сали, Георги Николов,Александра Топчиева, Габриела Тилева,Мария Мачкова,Десислава Димова, Ралица Хаджиева,Иванина.Тук е мястото да благодарим и на всички ,които ни помагаха с каквото могат- Бояна Филипова, Кольо Стайнов,Росица Зланкова.

Не мога да кажа кога беше по-хубаво и по-интересно –да гледаш постановките на партньорите или да си на сцената.Беше еднакво забавно за всички.Комедията ни сближи още повече .Затова на 20-ти, на никой не му се тръгваше.Сътворихме си заедно един скъп спомен за цял живот.

Сега се готвим за следващата партньорска среща и за следващата Вечер на комедията , но този път в Ларнака, Кипър през декември 2011.

С Вас сподели впечатленията си- Александра Топчиева- 12 д

 

ТРЕТА СРЕЩА - 6-12 ДЕКЕМВРИ 2012 -В ЛАРНАКА, КИПЪР

 

Въпреки, че вече мина седмица, слънчевото настроение, с което си тръгнахме от Кипър е още с нас. Мисля, че говоря от името на всички / Десислава Димова-12г, Борис Гандев и Ангел Махов- 11г, Викория и Петър Софев от 9в, Мартин Гърков- 11а,Биляна Янева, Наташа Джуркова и аз- Мария Мчкова/

като казвам, че за театрално студио антим беше повече от удоволствие да присъства на трета среща от проекта „Exploring European Cultural and Language Variety Through Comedy“ , проведена от American Academy в Ларнака, Кипър.

 

Пътуването ни започна във вторник /06.12/ рано сутринта, заредени с позитивна енергия и очакващи с нетърпение топлия климат, потеглихме към летище София. Пристигнахме около 6 часа и в 8:30 вече бяхме в облаците. Заради ясното време успяхме да се полюбуваме на красотата на средиземно море. Около 11:30 вече бяхме на кипърска суша. Градчето ни посрещна с топло, слънчево време, високи температури, зеленина и високи палми. Едва прекрачили входа на хотела вече бяхме готови за разходки из непознатия град. Първата дестинация, разбира се, беше плажът. След като се наситехме на слънчевите лъчи и приятни морски бриз се опътихме към сърцевината на града. Разгледахме занаятчийските улички, кафенетата, дори намерихме български магазин.
Вечерта училището домакин беше организирало вечеря в традиционен кипърски ресторант, където ни бяха предложени тяхните народни ястия. Останахме очаровани от кухнята им, а и от приятната компания на английската и италианската група, който също присъстваха.

 

В сряда деня ни започна с закуска в училището, последвана от топло посрещане в актовата зала на училището. Там прекарахме предиобеда си, учейки се да танцуваме техен традиционен танц. За следобеда, пък, беше планувана разходка из забележителностите на Ларнака. Посетихме Средновековната крепост на брега на морето, църквата Св. Лазар, която се съхранява част от черепа му и в която е открита гробницата му. Видяхме и статуята на философа Зенон и тази на Атинскиа генерал Кимон. Разходката ни приключи с посещение в музей, в който гледахме филм за историята на Древен Кипър и известните митологични и реални личности живяли на този остров като Афродита и Ахил. В останалото свободно време се възползвахме от възможностите, които ни даваше топлото време и репетирахме пиесата си на плажа. Вечерята организирана от домакините беше в Six Cafe, в което си изкарахме чудесно.

 

Четвъртък, бе деня, в който посетихме столицата на кипър – Никозия. За съжаление, времето този ден не беше с нас и се задоволихме само с част от забележителностите, които бяха предвидени да видим. Преди да стигнем до столицата обаче посетихме център за ръчноизработени изделия, повечето от който бяха шевици, правени по традиция предавана по семейна линия. Първата забележителност, която видяхме в Никозия беше църква, в която са преплетени едновремено православния и католическия модел, правейки я уникален архитектурен паметник за града. Също така видяхме и границата с турската част на острова, която беше строго охранявана. Посетихме и дом за деца, създаден от правителство, който осигурява нормален и спокоен живот на всички нуждаещи се деца в столицата, а след това заваля дъжд и се отправихме към един търговски център. Напазарувахме и след няколко часа потеглихме обратно към Ларнака, като вечерта беше организирано парти в столовата на училището. Забавлявахме се до среднощ.

 

В програмата на последния ден от проекта беше включено пътуване до музей на восъчни фигури и посещение на град Лефкара. В музея се запознахме с въстановки на някой исторически събития свързани с историята на Кипър, а и се насладихме на фигурите на популярни известни и измислени герои пресъздадени от майсторите в музея. В Лефкара разбрахме, че сме разпределени по отбори и че ще играем на игра, чиято цел е едновременно да опознаем градчето и да се забавляваме. Раздадени ни бяха книжки с обектите, който трябва да посетим и въпроси към тях. Първият събрал вярно отговорите на всички въпроси печели играта. Беше много забавно, въпреки, че отбора ми се класира на второ място. Колкото и забавен да беше деня, вечерта беше ненадмината. Това бе вечерта, в която поставяхме театралните си постановки. Наша беше честта да открием вечерта с „Вражалец“ на Ст. Л. Костов. Бяхме очаровани от постановките на всички участници в проекта, личеше си, че всичко бе правено с любов и внимание, а наградата за всеки един от нас беше аплодисментите на публиката. Остатъкът от вечерта прекарахме в таверна, която нашите кипърски приятели изнесоха невероятно шоу, танцувайки с чаши. За жалост това беше и вечерта, в която трябваше да се сбогуваме с новите ни приятели.

Това бяха моите впечатления-Мария Мачкова - 12 г

 

 

ЧЕТВЪРТА ПАРТНЬОРСКА СРЕЩА - 21-26 ФЕВРУАРИ 2012 В ДЕБРЕЦЕН, УНГАРИЯ

 

Времето, прекарано в Унгария беше чудесно!Бяхме топло посрещнати от много приятни семейства.Беше много забавно да се запознаем с нови приятели и да се видим със старите приятели от първите трпи срещи по проекта. Пристигнахме в Будапеща около 4 часа следобед и изчакахме Английската група за да отпътуваме заедно за Дебрецен.Пътят между двата града е голям, затова пристигнахме чак вечерта.Приемните семейства ни чакаха и всички много се вълнувахме. На следващия ден отидохме в училището.Унгарците ни посрещнаха топло, с песни и презентация на тяхната страна.Същия ден имахме урок потанци и се научихме на традиционнен унгарски танц, който не беше лесен, но пък беше забавно.

 

Пд-късно същия ден посетихме местния театър, където пробвахме перуки и костюми и слушахме опера, която аз харесах много .След театъра разгледахме прочутата „Жълта Църква“ в Дебрецен.Когато се качих на върха й бях удивен от гледката-виждаше се цял Дебрецен(а той никак не е малък).

На следващия ден беше "Вечерта на Европейската комедия" и за нашите представления.Първи бяха кипърците.Те играха „Ябълката на раздора“ .След това беше ред на англичаните.Те се представиха на много високо ниво(както винаги). За нашата пиеса бяхме приготвили песни, който за съжаление нямаше как да изпълним ,защото в театъра , където се играеха представенията нямаше нужната техника.Помолихме един ученик от кипърската група да ни акомпанира на сцената на пиано ,за да може Мартин и Мария да си изпълнят песните.Репетирахме точно 10 минути преди да дойде нашия ред.По време на представлението и други неща се пообъркаха и трябваше да импровизираме на сцената , но всички се справихме изключитебно добре, публиката се забавляваше с нашата Криворазбрана цивилизация , а партньорите след представлението ни засипаха с комплименти.Всички партньорски постановки бяха на високо ниво и всички заедно много се забавлявахме.Вечерта продължи в училището домакин.Бяха ни приготвили богата програма от игри, викторина и задачки-закачки.Беше весело , защото бяхме всички заедно- от 5 страни и не спирахме да си говорим и да се забавляваме..

На следващия ден бяхме на екскурзия в Токай.Видяхме старинни къщи и маски,които приличаха малко на кукерските ни маски.Също така рисувахме чинии по традиционна унгарска техника и национални мотиви.Беше много приятно да се докоснем до Унгарската култура.Всеки отнесе спомен в родината си- собственоръчно нарисувана чиния и кукерска маска.

Но всяка среща има начало и край.Когато дойде края винаги е трудно да се сбогуваме с новите си приятели . Танцувахме, смяхме се беше невероятно.На сутринта, на следващия ден заедно с английската група се отправихме за Будапеща, където имахме престой една нощ преди да излетим за България.

Трябва да кажа:Това е един от най-красивите градове, в които съм бил.Исках да си направя снимка с всяка сграда-Парламента, Площата на героите, Царския дворец-удивителни! Бяхме поразени от величието на града.Върнахме се без проблем в Казанлък заредени с много интересни и вълнуващи преживявания , с любопитство какво ли ни очаква на последната среща в Англия през април.

За Вас сподели -Борис Гъндев – 11г