Междукултурен диалог чрез музика

Проектът на СОУ"Екзарх Антим I" "Междукултурен диалог чрез музика" беше удостоен с Награда за цялостно качествено изпълнение по секторна програма „Коменски”, Програма „Учене през целия живот”. Наградата – Сертификат и плакет от името на Центъра за развитие на човешките ресурси и Министерството на образованието и науката .

Автор и координатор на проекта е Наташа Джуркова.

Проектът “Междукултурен диалог чрез музика” е първият международен координаторски проект на СОУ ”Екзарх Антим І”, който училището създава и печели през 2008 година с 8 партньори от 7 европейски държави.

В продължение на две години учениците от музикалните паралелки на училището представяха българския фолклор на партньорските концерти в Англия,Италия,Германия,Полша,Кипър,Словения.

Заключителният , Гранд концерт на партньорите се проведе на 3 юни 2010 година на площад Севтополис в Казанлък по време на празника на розата ,където всички участници в проекта представиха своя национален фолклор и изпълниха проектния репертоар от осем нациоанални песни на осем езика.

Една от проектните дейности беше и провеждане на конкурс за създаване на оригинални песни посветени на приятелството между младите хора в Европа.Седем от партньорите създадоха свои песни.Една от тях –предложението на Пониатова, Полша, чрез гласуване беше избрана за химн на привтелството. Кольо Стайнов от СОУ ”Екзарх Антим І” направи аранжимент на избраната песен и тя беше записана в звукозаписното студио на училището на CD в изпълнение на всички партньори .В същия ден беше заснет и видео клип на проектния химн с вчастието на Делян Тенев и Бедрос Азинян.

Песента с която казанлъшкото училище участва в конкурса е по музика на Дориан Дерменджиев ученик от 12 в клас- музикална паралелка с текст от екипа на проекта.Салих Сали от 12 д направи рекламен клип за Гранд концерта и за самия проект.СОУ ”Екзарх Антим І” записа още два CD албума: на проектния репертоар от осем фолклорни песни на осем езика и на седемте създадени от партньорите песни .

Проектът беше включен и в програма eTwinning , като през април 2011 год беше номиниран за един от 10-те най-добри проекти на Европа, а част от големия екип на проекта: Наташа Джуркова- координатор на проекта, Кольо Стайнов и Соня Владева бяха поканени заучастие в годишната eTwinning конференция в Будапеща в началото на април 2011.За успеха на проекта заслуга има и директорът на СОУ ”Екзарх Антим І” Иван Матанов, без чиято подкрепа резлизацията му не би била възможна, както и учителите Соня Ясенова, Марияна Пенева, Ангел Ангелов,Бояна Филипова, Мара Атанасова, Станимира Вълчева и Мариам Куртиян.

 

ПАРТНЬОРИТЕ- ДЕВЕТ УЧИЛИЩА ОТ ОСЕМ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ