Истрия и изкуство

Да учим история чрез моделиране 
СУ "Екзарх Антим I" работи по Програма "Здраве" вече 8 години. От началото на учебната година съчетахме състезанието по програма „Здраве” „Сръчковци” с дейностите по международния проект „История и изкуство” по програмата „еТуининг” на Европейската комисия. Целта, която си поставяме е да обучаваме децата чрез правене на различни неща, чрез свързване на обучението по Човек и общество с Изобразително изкуство и Домашен бит и техника. По проекта работиха 3а, 3б, 3в и 3г класове с ръководители Красимира Крондева, Тотка Стефанова, Цвета Атанасова и Жанета Колева. Наши партньори по проекта бяха училища от Италия, Гърция, Испания, Франция. Всеки партньор изработи за различни исторически епохи характерни за тях неща и обобщи в презентации, които после по интернет си разменихме. Така чрез проектните дейности обменяхме идеи, методи и техники, които обогатяватучебния процес.
Нашите ученици от третите класове посетиха Стара Загора и Пловдив и след това нарисуваха видяните исторически останки. Рисунките бяха публикувани в сайта на проекта за да се представят тези места и на нашите приятели от партньорските училища. За да опознаят добре българската история, която е наситена с богата духовност, много героизъм и достойно спечелени битки, за да обикнат още повече земята, в която живеят, учат се, творят и растат на воля, третокласниците на 20 май по нестандартен начин проведоха обобщителен урок по Човекът и обществото пред своите родители. Урокът онагледи идеята на проекта “История и изкуство”, че е много по-лесо и по-интерсно за децата да изучават историята чрез моделиране.
Your browser does not support the video tag. 
В началото на месец март чрез жребий всеки клас изтегли тема от изучения исторически учебен материал, по която трябваше да изработи макет. Целта беше чрез екипна работа да проучат, да обмислят и чрез въображение и сръчност да изработят макет на: 

  • Тракийска гробница – 3 г клас с класен 
  • Селище на славияни – 3 в клас 
  • Прабългарско селище – 3 б клас 
  • Стара българка столица – 3 а клас 

Потавеният по регламент срок от един месец накара всички класове да започнат трескава проучвателска работа. Всяко дете разгърна учебник, енциклопедия, погледна информация в Интернет, беше потърсена помощта на училищната библиотека, беше организирано колективно посещение на градския музей и Тракийката гробница. Децата бяха преизпълнени с много идеи, работиха в часовете по Домашен бит и техника, оставаха след училище, дори заразиха с ентусиазма си и своите родители, които бяха привлечени за помощници по сглобяването и завършването на макетите. Интересна беше презентацията, която съпътстваше представянето на макетите на 20 май. 
„Екипите на отделните класове ни пренесоха чрез линията на времето в третото хилядолетие преди Христа, в 6 и 7 век след Христа, както и бяхме потопени във времето на Второто българско царство , когато Търновград е бил наша столица.Сръчните и знаещи ученици от всеки екип защитиха достойно своите проекти .Журито в състав : Мара Атанасова , Велизар Китов и Галя Иванова – преподаватели в училището , изказаха своето възхищение и удовлетворение от добрия замисъл и отлично свършената работа на малките третокласници.Те бяха доволни и от отговорите на въпросите , които отправиха към учениците в залата . Вески отбор получи свое отличие – знаме "Триумф на въображението и сръчността".
Това което предстои е учениците да се пробват в правенете, в реденето на римска мозайка. Ценното в проекта и дейностите по него е, че предлагаме на децата един действен метод на учене, който много им допадна и който ги мотивира да учат по-задълбочено и активно и им показва че ученето е забавно. Изработените макети ще бъдат съхранени в училищната библиотека и се надяваме, че след време в СУ "Екзарх Антим I" ще бъде изграден Музей на науката, в който нашите възпитаници ще излагат своите материализирани идеи и знания.
Специални благодарности на Цвета Атанасова, Петкана Александрова и Кольо Стайнов за изготвянето на невероятната презентация за обобщителния урок по проекта.

Учениците от третите класове изнесоха урок по история пред норвежките гости на училището