Музиката свързва хората


През 2011 година конкурсът “МУЗИКАЛНИ НАГРАДИ, организиран всяка година от СОУ „Екзарх Антим І”, за първи път имаше и международно участие като обедини 14 държави в проекта на нашето училище „МУЗИКАТА СВЪРЗВА ХОРАТА” по програмата “eTwinning” на европейската комисия. Участниците в тази Евровизия за училища бяха от България, Полша, Белгия, Чехия, Португалия, Турция, Украйна, Естония, Македония, Франция, Литва, Кипър, Гърция и Унгария.
Автор и координатор на проекта е Наташа Джуркова.
Всяко училище избра една национална песен, изпълнена от негови ученици на вътрешен кастинг през декември 2010 г. За избраната песен учениците трябваше да изработят видео клип. Всички видео клипове бяха публикувани на уеб страницата на проекта.
http://musicconnectingpeople.pbworks.com/w/page/29692502/Video-Clips
На 3 май 2011 г. всички училища гласуваха едновременно online чрез Skype връзка за най-добър видео клип, следвайки принципа на Евровизия. Участващите училища трябваше да посочат един от партньорските клипове за най-добър и нямаха право да гласуват и избират клипа, с който се представя тяхната държава.
На предварителния кастинг през декември беше избрана популярната песен на Васил Найденов „Сбогом моя любов” в изпълнение на Дончо Борисов от 12 в - музикална паралелка, да представлява нашето училище и България в конкурса „Музикални награди”. Салих Сали от 12 д клас засне видео клип на избраната песен заедно с театрално студио „Антим” и звукозаписно студио „Антим”. Резултатът беше зашеметяващ. В класирането след вота на 3 май партньорите избраха за най-добър видеоклип българкия, изработен от учениците на СОУ ”Екзарх Антим І” и украинското видео. Българският клип бе определен като най-добър от Франция, Португалия, Украйна и Турция, а за украйнския клип гласуваха - Литва, Полша, Чехия и България.
В конкурса взе участие и училище от Белгия за деца с увреждания, чийто клип впечатли всички. Проектът и конкурсът ни доказаха, че музиката наистина има тази велика сила да сближава хората и да предоставя еднакви възможности за всички.
За всички участници от нашето училище конкурсът беше едно предизвикателство и огромно забавление. Ние вложихме ентусиазъм и креативност в изработката на клипа, които накрая се увенчаха с успех. Особено вълнуващо беше връчването на статуетката за най-добър клип от директора СОУ „Екзарх Антим І” – Г-н Иван Матанов. Бяхме толкова горди и доволни от своя труд и признанието, което получихме. Една от статуетките – запазена марка на конкурса „Музикални награди“ и авторска изработка на казанлъшката скулптурка Маргарита Димитрова – ще замине и за Украйна в гимназията със засилено изучаване на английски език № 22 в гр.Муколаев